Skip to content

In gesprek met Joost Mellink – Leer/werkmeester CWU

Stel je even kort voor! 
Hoi, ik ben Joost Mellink en ik ben sinds juli 2020 leer- en werkmeester bij het CWU zoals dat zo mooi heet. Ik begeleid de deelnemers in de werkplaats in de breedste zin van het woord. Dat is onder andere op praktisch gebied over bijvoorbeeld hoe gereedschap te hanteren en uitleg geven over de klussen die gedaan moeten worden. Maar ook voer ik coachende gesprekken met de deelnemers over hoe het persoonlijk met ze gaat en hoe het gaat op de werkvloer. Een mooie, afwisselende baan waar ik dicht bij de mensen sta!

Hoe ben je bij de CWU terecht gekomen?
Ik heb gestudeerd aan de HKU, daarna heb ik een flinke tijd als kunstenaar en in de evenementenbranche gewerkt. Ik kwam tot de conclusie dat ik écht contact met mensen miste. Toen mijn vorige baan niet helemaal bij mij paste en ik hierin vastliep, ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik heb meerdere beroepen overwogen, ook werken in de zorg bijvoorbeeld. Na een tijd zoeken kwam ik erachter dat ik praktisch en sociaal werk wilde combineren. Zo ben ik uiteindelijk bij de CWU beland.

Wat vind je het leukste werk om te doen? 
Wanneer ik met deelnemers samen iets opzet wat we beide voor het eerst gaan doen en we echt van elkaar kunnen leren. Een leuk voorbeeld is een project wat ik onlangs met een deelnemer heb opgezet. We wilden stoelen gaan bekleden en dat hadden we beide dus nog nooit gedaan. Onze deelnemer is hier helemaal in gedoken en ik heb uiteindelijk zelfs een workshop van diegene gekregen!  
 
En natuurlijk het begeleiden van de deelnemers. Veel van hen komen hier onzeker binnen, niet goed wetende wat zelf te kunnen en te gaan doen. Als ze dan uiteindelijk een tijdje hier werken zie je ze helemaal opbloeien en zelfvertrouwen krijgen. Dat is het mooiste wat er is!

Waar ben je het meest trots op? 
Ik ben heel trots op de werkplaats en hoe het is opgezet. Er was namelijk nog helemaal niets toen ik kwam. Inmiddels hebben we een fijn team met mensen verzameld en staat er nu een goed lopende werkplaats. Maar ook het samen doen. Samen ideeën bedenken, samen uitwerken en samen het proces verbeteren. We worden steeds beter met zijn allen in wat we doen.

Hoe zie jij de toekomst voor je voor wat betreft duurzaamheid? 
We willen duurzaamheid verder doortrekken in de werkplaats. Daarbij kun je denken aan werken met biologisch afbreekbare verf, maar ook werken met andere materialen dan hout wat we nu veruit het meest doen. Dat zijn de meest logische stappen op de korte termijn voor nu.  
 
Verder hebben we echt hele leuke projecten op de stapel staan. We zijn bezig met een dierenasiel bijvoorbeeld, waar veel tafels voor in de maak zijn en een zit-stel voor een bejaardentehuis voor ex-daklozen. Ook willen we meer verbinding tussen alle werkplaatsen in de omgeving en uiteraard g meer kringloopartikelen redden! 

Back To Top